Analiză situație severă meteo 20 mai 2020

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost caracterizată de avansul unei mase de aer cald peste cea mai mare parte a Peninsulei Balcanice și părții central-sud-estice a continentului, inclusiv peste teritoriul geografic al României.

Vremea caldă și umedă din prima parte a intervalului a fost asociată acțiunii unui nucleu de joasă presiune în bazinul central al Mării Mediterane. Vremea caldă nu a fost lipsită de fenomene meteorologice specifice instabilității atmosferice, precum descărcări electrice, ploi sub formă de aversă care au avut și caracter torențial, intensificări ale vântului și căderi de grindină.

De interes au fost zilele de 19 și 20 mai 2020, moment în care nucleul depresionar mediteraneean transporta aer cald și umed către nordul Balcanilor și partea central-sud-estică a Europei.

Figura 1. Context sinoptic Europa 20.V.2020, ora 00 UTC

Simultan cu depresiunea mediteraneeană, în altitudine era activ și un nucleu de aer rece, acesta a favorizat o accelerare a proceselor convective pentru intervalul menționat.


Joncțiunea dintre aerul cald și umed cu frontul rece a favorizat dezvoltarea unor sisteme noroase convective ample. Frontul atmosferic în cauză a venit pe componentă vestică-sud-vestică (fig.1), de unde și direcția dominantă a deplasării formațiunilor noroase convective dinspre sud-vest către nord-est.


Evoluția parametrilor convectivi, favorabili inițierilor convective care au afectat partea sud-vestică a României au fost ilustrate foarte bine și pe datele de radiosondaj preluate de pe teritoriul Serbiei, pentru localitatea Nis (fig. 2A), dar și pentru Sofia, vestul Bulgariei (fig.2B).

De menționat faptul că produsele prezentate sunt valabile pentru ora 12 UTC, condiții în care parametrii convectivi, de cele mai multe ori, ating maximul la 15 UTC.