Evoluție instabilitate sud-vestul Romaniei 19-20 mai 2020

Următoarea perioadă, mai exact, zilele de 19 și 20 mai 2020 se vor caracteriza printr-un grad ridicat al instabilității atmosferice pe întreaga jumătate de sud-vest a României. Situația în cauză va fi asociată cu acțiunea unui câmp de joasă presiune generat în bazinul central al Mării Mediterane (fig.1).

Asociat, cantități de apă însemnate, frecvente descărcări electrice, grindină și vânt care poate lua aspect de vijelie pe timpul averselor.

Figura 1. Contextul sinoptic Europa 19 mai 2020, 12 UTC

Din estimările actuale (18 mai 2020, model de prognoză GFS, ora 00 UTC),  în toată partea sud-vestică a României se estimează cantități de apă care vor depăși 30-40 l/mp, asta în prima zi (19 mai 2020).

Ziua următoare va aduce cantități de apă și mai însemnate, de până la 60-80 l/mp, cu precădere, în zona sudică a Olteniei și, posibil, în Subcarpații Getici și Carpații Meridionali.

Un aspect important în cadrul acestui episod cu vreme instabilă îl va reprezenta evoluția efectivă a proceselor convective în partea sud-vestică a României, acolo unde există și Grupuri de Combatere a Căderilor de Grindină, precum cele de la Drăgășani, Segarcea, Vânju Mare și Grup Sud.

În conformitate cu modelările atmosferice cele mai recente, pentru regiunile sudice, dar în mod special, pentru cele sud-vestice, grindina va atinge dimensiuni destul de ridicate, lucru ilustrat și pe cele două produse de prognoză a parametrilor convectivi pe secțiune verticală a troposferei (fig. 2 A și B)

Figura 2. Analiza parametrilor convectivi și ai grindinei în nor: A. nord-estul Serbiei la 50-60 km de sud-vestul României
Figura 2.1 Analiza parametrilor convectivi și ai grindinei în nor: B. în zona protejată Vânju Mare

În asociere cu valorile ridicate ale instabilității atmosferice de pe vestul Balcanilor și sud-vestul României, dezvoltările noroase convective vor fi ample, depășind, în medie, 10,5-11 km iar baza acestora va fi la 1,25-1,80 km.

Procesele convective dinspre estul Serbiei, îndeosebi, reprezintă interes sporit, deoarece fluxul conductor este unul orientat dinspre sud-vest către nord-est, pe azimut 220-230°, cu o viteză de deplasare, de 50-70 km/h.

Profilul din fig.2A a fost realizat pe NE Serbiei pentru ziua de 19 mai 2020 ora 15 UTC, la cca. 55 km de sud-vestul României. Conform acestuia, sunt posibile formațiuni noroase convective care să genereze grindină în nor cu dimensiuni medii de 4-5 cm.

Următorul profil (fig.2B) a fost realizat pentru ziua de 20 mai 2020, ora 9 UTC pe zona protejată Vânju Mare.

Conform acestuia din urmă, sunt premise pentru sisteme noroase convective care să genereze grindină cu dimensiuni de 3,5-4,5 cm în nor.

La sol, pe seama înălțimii izotermei de 0°C (3,35-3,75 km), calificativul de medii și chiar mari dimensiuni.

Disclaimer: pentru informații oficiale, considerați doar prognozele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie (A.N.M.)