Skip links

INTERVENȚIILE ACTIVE ÎN ATMOSFERĂ UTILIZÂND AVIAȚIA

INTERVENȚIILE ACTIVE ÎN ATMOSFERĂ UTILIZÂND AVIAȚIA

Utilizarea aeronavelor pentru operațiunile de intervenții active în atmosferă implică modificarea acestora pentru a putea transporta materialele de intervenții în zonele țintă ale norilor. Prin efectuarea de experimente în ultimii ani, ne dorim să implementăm această metodă în cât mai multe zone, de pe teritoriul țării. Este printre cele mai eficiente metode de însămânțare a norilor dintre cele existente.

În funcție de tipul aeronavei și de tipul intervenției active în atmosferă, avioanele sunt adaptate pentru a putea transporta torțe fumigene pe aripi și cartușe ejectabile pe partea inferioară a acestora. Astfel, intervențiile asupra sistemelor noroase în vederea stimulării precipitațiilor și de combatere a grindinei, utilizând aeronave, sunt realizate prin două metode:

  • Însămânțarea părții superioare a norului: constă în injectarea directă a nucleelor de cristalizare în această zonă
  • Însămânțarea bazei norului: implică dispersarea nucleelor de condensare în partea inferioară a norului

Echipajele aeronavelor trebuie să colaboreze eficient cu meteorologii operaționali de la sol, având în vedere informațiile limitate generate de radarul aeronavei, comparativ cu vederea detaliată, de ansamblu, asupra norilor, generată de radarele aflate la sol. În timpul sezonului cald, sistemele convective se pot dezvolta rapid și puternic, necesitând vigilență din partea ambelor echipe. Siguranța părților implicate reprezintă cea mai mare prioritate a noastră.

În cazul intervențiilor în zona superioară a norului, meteorologul de la sol este cel care indică aeronavei zona în care trebuie eliberat materialul de însămânțare. Pentru intervențiile efectuate la baza norului, pilotul decide poziționarea aeronavei în apropierea zonei de intervenție, în vederea desfășurării operațiunii în condiții de siguranță. Comunicarea între toți membrii echipei este esențială.

Din cauza imprevizibilității evoluției și vitezei ridicate cu care se schimbă condițiile de zbor, mai ales in sezonul cald, această metodă prezintă un grad ridicat de risc, personalul implicat trebuie sa fie antrenat, echipamentele performante și meteorologii foarte bine pregătiți. Aceasta este o metodă eficientă atât pentru combaterea grindinei, cât și pentru stimularea precipitațiilor.

INTERVENȚIILE ACTIVE IN ATMOSFERĂ UTILIZÂND RACHETE

INTERVENȚIILE ACTIVE ÎN ATMOSFERĂ UTILIZÂND RACHETE

Intervențiile active în atmosferă utilizând rachetele antigrindină reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de intervenție asupra sistemelor noroase care pot genera grindină. Această abordare implică utilizarea rachetelor care dispersează iodură de argint pe traiectoria lor ascendentă într-un mod continuu și uniform, pe un interval de timp bine definit.

Rachetele antigrindină folosite în aceste intervenții sunt special concepute pentru a transporta materialul de însămânțat în zona țintă din nor.

Această metodă de intervenție poate fi definită drept un sistem complex, iar pentru o acoperire optimă a unei suprafețe de protecție este necesar un număr suficient de mare de Puncte de Lansare.

Intervențiile active în atmosferă asupra sistemelor noroase cu scopul de a combate căderile de grindină folosind rachete specializate sunt utilizate cu succes în mai multe țări. Această metodă este folosită de o perioadă lungă de timp, cu succes, în: Moldova, Georgia, Bulgaria, Serbia, Croația, Slovenia, China, Argentina, Brazilia și Federația Rusă.

În ultimele decenii, odată cu intensificarea schimbărilor climatice, atât cercetătorii, cât și agricultorii optează tot mai des pentru intervențiile active prin metoda rachetelor. Nu numai că ajută la creșterea nivelului de precipitații, ci și la reducerea efectelor devastatoare ale grindinei, având un impact pozitiv în agricultură, mai ales când vorbim despre protecția culturilorilor.

INTERVENȚIILE ACTIVE ÎN ATMOSFERĂ UTILIZÂND GENERATOARE TERESTRE

INTERVENȚIILE ACTIVE IN ATMOSFERĂ UTILIZÂND GENERATOARE TERESTRE

Metoda generatoarelor terestre pentru intervențiile active în atmosferă este o metodă complexă și necesită o selecție atentă a pozițiilor și a numărului de generatoare pentru a proteja o anumită suprafață de interes. Pentru a implementa un astfel de sistem, sunt necesare numeroase studii premergătoare proiectării.

Generatoarele terestre utilizate în intervențiile active în atmosferă funcționează cu un amestec de substanțe, care își mențin proprietățile fizice și chimice în întreg intervalul de temperatură în care produc aerosoli conținând iodură de argint.

Eficiența generatoarelor terestre în dispersarea materialului de însămânțare în zona țintă din interiorul norului este limitată. Cele mai bune rezultate se obțin în intervențiile active în atmosferă pentru creștea cantității de precipitații, mai ales în regiunile montane, unde temperaturile la sol sunt deja aproape de intervalul optim. În unele cazuri, aceste zone se află, practic, în interiorul norilor.

În condiții diferite de cele menționate mai sus, atunci când sunt utilizate generatoarele terestre, aerosolii sunt produși aproape de suprafața terestră și nu în interiorul sau în apropierea norilor. Acești aerosoli sunt apoi antrenați în atmosferă de curenții ascendenți și ajung la zona țintă din nor.

Acest tip de intervenție are o eficiență mult mai mică decât în cazul utilizării sistemelor de rachete sau a avioanelor, dar prezintă avantaje în ceea ce privește costurile de exploatare. Un alt avantaj al acestei metode este ușurința cu care generatoarele pot fi controlate la distanță și, de asemenea, nu necesită restricționarea spațiului aerian în momentul utilizării.

O abordare mai eficientă pentru combaterea grindinei prin această metodă este dispersia nucleelor de condensare artificiale (iodură de argint) cu mult timp înainte ca sistemul convectiv să ajungă în zonă, fiind o metodă preventivă de combatere a grindinei, dar și de stimulare a precipitațiilor.

Turbulențele atmosferice și fenomenele de convecție pot transporta aceste nuclee de condensare din apropierea generatoarelor terestre în interiorul norilor convectivi, până la nivelul la care are loc nucleația gheții. Acest proces duce la diminuarea dimensiunilor grindinei. Totuși, metoda nu oferă o garanție cu privire la zona exactă în care vor ajunge nucleele de condensare, deoarece acestea pot fi influențate de condițiile atmosferice și de mișcarea norilor.

INTERVENȚIILE active în atmosferă utilizând Baloane cu Heliu

INTERVENȚII ACTIVE ÎN ATMOSFERĂ UTILIZÂND BALOANE CU HELIU

Pe lângă metodele prezentate anterior, am integrat în sistemul nostru de intervenții active în atmosferă și însămânțarea norilor prin intermediul baloanelor cu heliu.

Tehnologia însămânțării formațiunilor noroase pentru stimularea precipitațiilor și combaterea grindinei folosind balonul cu heliu este o metodă sigură și automatizată, ce permite o intervenție atât eficientă, cât și rapidă. Lansarea acestora poate fi comandată manual sau de la distanță, iar odată efectuată, dispersia agentului de însămânțare se va produce în mai puțin de 10 minute.

Balonul este confecționat din latex biodegradabil, ceea ce rezultă într-un impact infim, spre deloc, asupra mediului. În interior, acesta conține 1m cub de heliu și un sistem electronic de comandă, ce are ca funcționalitate aprinderea cartușului, care, la rândul său, poate conține o încărcătură de 23g iodură de argint sau 220g clorură de sodiu.

Această tehnologie este pretabilă atât pentru formațiuni noroase stratiforme, prezente în sezonul rece, cât și pentru cele convective, specifice sezonului cald. După îndeplinirea misiunii, balonul se autodistruge prin acționarea unei surse de căldură, ce conduce la crearea unui orificiu în cadrul balonului, producând căderea acestuia la sol.

Ce avantaje dobândim utilizând baloanele cu heliu pentru a interveni activ? Materialul de intervenție poate fi împrăștiat la o altitudine cuprinsă într-un interval flexibil, comparativ cu metodele precedente. Totodată, materialul de însămânțare acroșat pe balon se poate schimba cu ușurință.

Este important de menționat că, acest tip de intervenție este eficientă în condiții de inversiune termică sau atunci când nivelul izotermelor este jos, momente în care celelalte metode nu pot fi folosite.

This website uses cookies to improve your web experience.